a) Pengertian Bater
Bater ialah campuran tepung dan cecair seperti air, susu atau santan.
Bater berasal daripada perkataan Perancis iaitu Battre bermaksud pukul.
Telur dan lemak juga biasanya dicampur ke dalam bater untuk membaiki rasa dan menambah khasiat.
b) Jenis Bater
Bater dibahagikan kepada dua jenis iaitu bater cair dan bater pekat mengikut kadar cecair dengan tepung sesuatu bater.
Sukatan asas Bater Cair dan Bater Pekat adalah :
BATER CAIR
100 gram tepung gandum
250 ml cecair
1 biji telur
¼ camca garam
Ciri-ciri Bater Cair
Tuangan : Mudah dituang
Pengaliran dalam kuali : Merebak dengan cepat dalam kuali dan menjadi lapisan nipis
Nama lain : Bater pankek atau lempeng
Contoh kuih : Kuih lapis, kuih ketayap, kuih kosui, kuih cara, kuih lompang dan roti jala
BATER PEKAT
100 gram tepung gandum
125 ml cecair
1 biji telur
¼ camca garam
Penyediaan Bater Pekat
Ciri-ciri Bater Pekat
Tuangan : Sukar dituang kerana agak likat
Pengaliran dalam kuali : Sukar merebak dalam kuali kerana agak likat
Nama lain : Bater penyadur
Contoh kuih : Kuih rengas (kuih kacang/kuih kasturi), cucur udang, pisang goreng dan lempeng kelapa
No comments:
Post a Comment